Musica Sacra: Telemann – Die Tageszeiten

Zaterdag 16 september 2017 – 16:30 uur, Martinuskerk, Rechtstraat 2 te Wijck Maastricht
Première tijdens Festival Musica Sacra Maastricht, 15-17 september 2017
Maastricht, optreden van Ad Mosam tijdens Musica Sacra.

Die Tageszeiten (1757) is een oratorium bestaande uit 4 cantates die de dagdelen als onderwerp hebben, op tekst van Friedrich Wilhelm Zachariae (TWV 20:39). Elk dagdeel is toebedeeld aan een stemvak en wordt afgesloten met een kort 4 stemmig koordeel. AD MOSAM voert de Tageszeiten uit met 4 solisten die eveneens de 4 koordelen zingen.

Dit werk wordt voor het eerst uitgevoerd tijdens Festival Musica Sacra Maastricht in september 2017, waarbij het festivalthema HET BEGIN is. In 2017 is het bovendien 250 jaar geleden dat Telemann overleed (1767).

Die Tageszeiten heeft as onderwerp De Dag, van begin tot het einde. “Vom Aufgang bis zum Untergang erschalle laut, laut, laut der Sonne Lobgesang“. Op hoge leeftijd opent Telemann de weg voor deze oratoriumvorm en vormt daarmee het begin van een nieuwe stijl. Deze stilistische muzikaal-inhoudelijke vernieuwing leidt uiteindelijk naar de klassieke periode (vergelijk Haydn’s Jahreszeiten). Telemann schreef deze ode kort ná Bach’s dood en kort vóór de geboorte van Mozart. Het werd een heerlijke pretentieloos werk dat stilistisch veel dichter bij de Haydn staat dan bij de barokke Bach.

Programma

  1. cantate: Der anbrechende Tag (Morgen)
  2. cantate: Der Mittag
  3. cantate: Der Abend
  4. cantate: Die Nacht

Duur: ongeveer 60 minuten

Orkest en solisten o.l.v. Huub Ehlen

Solisten:
Claudia Couwenbergh (sopraan)
Christine Wehler (alt)
Immo Schroeder (tenor)
Valerio Zanolli (bas)