Historie

Collegium AD MOSAM werd in 1994 opgericht op initiatief van artistiek leider Huub Ehlen. Het ensemble bestaat inmiddels uit een select gezelschap van professionele zangers, solisten en instrumentalisten, die op authentieke maar vooral indringende wijze ambassadeur zijn van boeiende barokmuziek. Bijzonder en kenmerkend aan AD MOSAM is dat de vocale solisten eveneens de koorpartijen zingen, zoals dat veelal gebruikelijk was in de barok.

Samenstelling
AD MOSAM concerteert in flexibele samenstelling. Dat wil zeggen dat voor ieder concert een unieke groep musici wordt geselecteerd, passend bij de thematiek van de uitvoering. Dit houdt kortweg in:

  • Collegium grosso, ensemble van ongeveer vijftig musici: kamerkoor, orkest en enkele solisten.
  • Collegium piccolo, ensemble van ongeveer twintig musici, klein koor, orkest en solisten.
  • Kamermuziek strumentale, instrumentaal ensemble van twee tot zeven musici.
  • Kamermuziek tutto, instrumentaal ensemble van twee tot zeven musici met een solist.

Programma
Op het programma van AD MOSAM staan naast grote werken als de Bach Passionen, de Lutherse Missen, de Mariavespers van Monteverdi en de Missa Salisburgensis van Biber ook veel thematische programma’s, waarbij het experiment en innovatie werden opgezocht. Zo ontstonden eerder concerten in samenwerking met jazzmusici, dichters en dansers. Ook werken van minder bekende componisten als Flecha, Cererols, Bruhns, Knüpfer stonden op het programma.

Locatie
Alhoewel het Collegium concerteert vanuit haar basis in de Limburgse Euregio, is het ook regelmatig te gast op het Festival van Vlaanderen, op het Festival Musica Sacra en concerteert het in de Randstad en elders in Nederland.

CD
In 2007 bracht AD MOSAM haar eerste CD “Sacred Cantatas” (Buxtehude) uit op het label Solal.