Concerthistorie

LEÇONS DE TÉNÈBRES
24 maart 2018  20:15u. Beek-Ubbergen, Sint Bartholomaeuskerk


Omringd door kaarslicht brengt AD MOSAM in kleine bezetting de lamentaties van François Couperin, een meesterlijk werk van concentratie en intimiteit in de donkere dagen voor Pasen.

De prachtige klanken van twee jonge talenten van AD MOSAM weergalmden: de sopranen Amélie Renglet en Wei-Lian Huang. Hun stemmen kunnen rekenen op een intense begeleiding van basse de violon (Bernard Woltèche, ook muzikale leiding) en orgel (Bart Jacobs).

Kerst met Bach & Telemann – Uns ist ein Kind geboren
Zondag 10 december 2017 – 16:00 uur, Petruskerk Sittard
De twee allermooiste cantates die Bach naast het Weihnachtsoratorium schreef voor Kerstmis samen met een cantate én het trompetconcert in D van Telemann in één feestelijk programma. De beide Bachcantates worden verbonden door de kerstcantate “Uns ist ein Kind geboren” en het virtuoze en feestelijke trompetconcert in D can G.P. Telemann, van wie wij in 2017 de 250e sterfdag gedenken.Kerst met Bach & Haendel 2017
TELEMANIA Workshops
Zaterdag 23 september 2017 – 12:00-18:00 uur, Kopermolen Vaals
Zaterdag 18 november 2017 – 12:00-18:00 uur, Andreaskapel Sittard
Zaterdag 25 november 2017 – 10:00-17:00 uur, Pieterskerk Utrecht
Deelnemers aan de workshops krijgen de unieke kans om samen met het orkest van AD MOSAM in het voorprogramma te zingen van de concerten Kerst met Bach & Telemann!
Telemania 2017-01
Musica Sacra: Telemann – Die Tageszeiten
Zaterdag 16 september 2017 – 16:30 uur, Martinuskerk MaastrichtMusica Sacra 2017, Telemann Die Tageszeiten-01
Kom bij ons op de bank – Silent Disco
Zaterdag 9 september, de gehele middag – St. Michielskerk, Sittard
Kent u het geluid van AD MOSAM nog niet zo goed of wilt u uw favoriete concerten nog eens beluisteren? De hele middag lang kunt u in de St. Michielskerk genieten van onze Silent Disco. Met koptelefoon beluistert u verschillende concerten en bekijkt u een videocompilatie van AD MOSAM “in stilte”. Toegang is gratis.
Barockfestival Sittard
Woensdag 21 juni t/m zondag 25 juni 2017 – Sittard, diverse locaties
Maar liefst vijf dagen lang staat barok in al zijn facetten en kleuren in de spotlight. Naast ‘klassieke’ barokmuziek worden tijdens deze tweede editie van het BaroCkfestival Sittard ook onverwachte combinaties met popmuziek, dans, workshops en films gemaakt.

LEÇONS DE TÉNÈBRES
Zaterdag 1 april 2017, 20:00 uur – Ottignies (B), Monastère Saint-André de Clerlande.
Zondag 2 april 2017, 16:00 uur – Maastricht, Cellebroederskapel, Brusselstraat 58.

Omringd door kaarslicht bracht AD MOSAM in kleine bezetting de lamentaties van François Couperin, een meesterlijk werk van concentratie en intimiteit in de donkere dagen voor Pasen.

De prachtige klanken van twee jonge talenten van AD MOSAM weergalmden: de sopranen Julie Calbète en Wei-Lian Huang. Hun stemmen werden op meesterlijke wijze begeleid door Bernard Woltèche (basse de violon en muzikale leiding) en Bart Jacobs (orgel).

THE MESSIAH – G.F. HÄNDEL
Zaterdag 17 december 2016, 20:15 uur – Weert, Sint-Martinuskerk
Zondag 18 december 2016, 16:00 uur  –  Sittard, Kerk Vrangendael 

AD MOSAM brengt het mooiste kerstoratorium dat we kennen
The Messiah van G.F. Händel (1685-1795) is hèt meesterwerk van de bekende, in Duitsland geboren, Engelse barokcomponist en het mooiste kerstoratorium dat we kennen. Trompetgeschal (“The trumpet shall sound”), ontroerende aria’s en populaire koren zoals het beroemde “Halleluja” weten ons nog steeds diep te raken. Een heerlijke kerstbeleving om nooit te vergeten!

MOVING MESSIAH MASTERCLASS
Een project voor én door amateurzangers rondom The Messiah van G.F. Händel

Kennismaken met muziek uit de The Messiah in een Silent Disco tijdens de Sittardse Uitmarkt, workshops voor individuele amateurzangers met ‘Koorwerken uit The Messiah’ door AD MOSAM, een openbare solisten masterclass voor topamateurs door bariton Maarten Koningsberger.

In de aanloop naar The Messiah uitvoeringen van AD MOSAM op 17 en 18 december 2016 (in Weert en Sittard) biedt AD MOSAM een participatieprogramma voor amateurzangers met actieve workshops en een masterclass rondom het mooiste kerstoratorium dat we kennen.

• Za. 10 sep. 2016 | 12:00 – 17:00 uur | St. Michielskerk, Sittard | SILENT DISCO
• Zo. 27 nov. 2016 | 12:00 – 17:00 uur | Paterskerk, Weert | WORKSHOP
• Za. 10 dec. 2016 | 9:30 – 18:00 uur | Paterskerk, Weert | MASTERCLASS
• Zo. 11 dec. 2016 | 12:00 – 17:00 uur | St. Janskerk, Maastricht | WORKSHOP


DE IDYLLE VAN DE VREDE
Woensdag 9 november 2016, 20:00 uur – Boekhandel Dominicanen, Maastricht
Donderdag 10 november 2016, 20:00 uur – Domani, Venlo

Consort AD MOSAM o.l.v. Bernard Woltèche
Solisten: Elke Janssens (S) en Valerio Zanolli (B)

Als muziek, film en cultuurhistorie elkaar versterken rondom het thema van oorlog en vrede, wordt op een boeiende manier duidelijk hoezeer muziek een spiegel is van onze geschiedenis. Barokensemble AD MOSAM nodigt de cultuurhistorici en publicisten Jac van den Boogard (Maastricht) en Sef Derkx (Venlo) uit voor een multimediaal concertprogramma in Maastricht en Venlo rondom de 30-jarige oorlog. De muzikale toelichtingen zijn van Huub Ehlen, de documentairefilm is van Jac van den Boogard, de anekdotische historische informatie komt voor rekening van beide publicisten. De locaties (Boekhandel Dominicanen Maastricht en Domani Venlo) zijn nadrukkelijk onderdeel van dit programma.

 

KOM BIJ ONS OP DE BANK
Zaterdag 10 september 2016, 15:45 uur en 16:30 uur – Uitmarkt Sittard

Danzaira 3
AD MOSAM en Danzaira
AD MOSAM presenteert zich samen met dansschool Danzaira tijdens de UITMARKT van Sittard. Geniet van een uniek spel, waarin barokmuziek en hedendaagse dans (modern én klassiek!) op bijzondere wijze samenkomen.

 


ORGELCONCERT: 25 JAAR SOL
Maandag 1 augustus 2016, 20:00 uur  –  Sittard, kerk Vrangendael

DSC02194bewStrijkkwintet AD MOSAM
Met solist en organist Pieter Dirksen

Bij gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Stichting Samenwerkende Orgelvrienden Limburg (SOL) verzorgt AD MOSAM op 1 augustus een bijzonder concert. Samen met het strijkkwintet van AD MOSAM speelt internationaal vermaarde organist Pieter Dirksen onder meer “Concerto in D-klein” van Bach en het welbekende “The Cuckoo and the Nightingale” van Händel. Laat u meevoeren en geniet van deze unieke luisterervaring.

Andere componisten die de revue passeren: Alessandro Scarlatti, Antonio Vivaldi, Georg Philipp Telemann en Evariste Felice Dall’abaco.

LEÇONS DE TÉNÈBRES
Vrijdag 25 en zaterdag 26 maart 2016 – Heerlen, Venlo en Limbricht

Tegen het einde van het bewind van Lodewijk XIV waren de ‘Leçons de Ténèbres’ van Couperin zo immens populair dat de kerk opera-prijzen vroeg om ze te mogen beluisteren. Toch waren ze aanvankelijk geschreven als meditatieve liturgische muziek voor de donkere dagen voor Pasen. De tekst over de val van Jeruzalem zit vol symboliek. Na iedere strofe werd destijds een kaars gedoofd, symbool voor weer een apostel die op de vlucht sloeg om zijn eigen hachje te redden terwijl Christus de kruisdood wacht.


VENETIË, EEN ANDERE WERELD

In samenwerking met: l’ Académie de Woluwé-Saint-Lambert
Donderdag 28 januari 2016 – Rosières, Eglise Saint-André

Venetië was, is en blijft een fascinerende stad. De stad voelt exotisch en zinderend en bij ieder bezoek waant u zich in een andere wereld. Al deze bijzondere eigenschappen en vooral het grote vrijheidsgevoel dat heerst in Venetië trokken grote kunstenaars aan. Toonaangevende componisten zoals Monteverdi, Vivaldi, Händel en geniale kunstenaars als Tintoretto, Titiano, Giorgione, Veronese vonden er hun inspiratie. Tijdens het concert ‘Venetië, een andere wereld’ leidt AD MOSAM u door 100 jaar inspirerende Venetiaanse vrijheid: van Monteverdi tot Händel.

AD MOSAM in kleine bezetting o.l.v. Bernard Woltèche:
Amélie Renglet, sopraan
Albane Carrère, mezzo-sopraan
Bernard Woltèche, cello en muzikale leiding


IN CAFÉ ZIMMERMANN
Zaterdag 9 en zondag 10 januari 2016 – Malonne en Maastricht

Johann-Sebastian Bach: Kaffeekantate (“Schweigt stille, plaudert nicht” BWV 211).
Suite n° 2 en Si min, BWV 1067.
Bauernkantate (“Mer hahn en neue Oberkeet” BWV 212).

Bezetting o.l.v. Bernard Woltèche:
Soprano: Jodie Devos (young artist of the year!)
Ténor: Pierre Derhet
Baryton: Benoît Giaux


NIEUWJAARSCONCERT

Januari 2015 – Sittard
AD MOSAM in solobezetting o.l.v. Huub Ehlen
Sopraan: Dawn Bailey

CARNAVAL IN VENETIË
Februari 2015 – Sittard
Carnavals-opera Dafne o.l.v. Huub Ehlen
Internationale solisten en consort: Elke Janssens (S), Dawn Bailey (S), Geoffrey Degives, Immo Schroeder (T), Valerio Zanolli (B).

ITALIAANSE LIEFDESLIEDEREN
April 2015 – Thorn
Monteverdi
Harjo Neutkens en Marjon Strijk

BARO(C)KFESTIVAL i.s.m. DE DOMIJNEN
Juni 2015 – Sittard
3-daags festival met binnen- en buitenconcerten, workshop improvisatie, pop, film, begeleide stadswandelingen, cross-stilistische jamsession.
Koor, orkest en solisten AD MOSAM met Vivaldi’s Gloria en Bach’s Magnificat.

Solisten: Elke Janssens (S), Marjon Strijk (S), Christine Wehler (A), Dolf Drabbeld (T), Donald Bentvelsen (B).

VENETIË, EEN ANDERE WERELD
September 2015 – Sittard
Ad Mosam in kleine bezetting o.l.v. Bernard Woltèche